Epicenter Sculpture at the Entrance of the new Weidner Field

A unique and compelling main entrance was added to Weidner Field.  It is the new home of the Colorado Springs Switchbacks Football Club.  Now it’s anchored by a stunning public art sculpture. The Epicenter was officially unveiled during a ceremony today.  The sculpture weighs more than 164,000 pounds.  It is 35 feet tall, and 65 feet in diameter. The polished stainless steel, engineering masterpiece, was designed and fabricated with more than 20,000 person-hours.  Search homes for sale in Flying Horse, Colorado Springs, CO here:  http://www.rehava.com

Colorado Springs Native Gifts $4.5 million

The inspirational visionary for “The Epicenter is Dean Weidner, founder of Weidner Apartment Homes. A Colorado Springs native, Weidner gifted the $4.5 million sculpture to the citizens of the community for the enjoyment of all visitors. He is also the inspiration for redevelopment of the urban center.  There, the $47 million Weidner Field outdoor stadium is under construction.  Planning for a development that combines a walk-able character with an engaging urban experience was critical. .

Modern Stainless Steel Art

The distinctive finish material and the dynamic shape of the sculpture was envisioned as a nod to the neighborhood’s unique and rich history.  The brushed and polished stainless steel rings have a “dragon-scale” finish.  They were chosen to be both modern and reflective. Modern, to represent soccer as the largest and fastest-growing sport in the world. Reflective, to honor the neighborhood’s rich heritage and the site’s unique role in the resurgence of southwest Downtown Colorado Springs.

Most Photographed Backdrop

“We anticipate that ‘The Epicenter’ will be among the most coveted locations for visitors and locals alike to gather in our city.   And that it will be one of the most photographed backdrops for a venue of this size throughout the U.S.,” said Switchbacks President Nick Ragain. “The gentle slope and circular design of the sculpture and stadium main entrance was intentional in its function.  It enables a greater number of people to queue up safely at the entrance off the street and physical accessibility for all,” said Ragain.

Click here to view original web page at www.valdostadailytimes.com